Завдяки коливанням атмосферного тиску та виникненню вітрових потоків, стан повітря зазнає змін у вечірній час. -- Рубан 20.09.2024


У Києві спостерігається погіршення якості повітря внаслідок пожеж, що виникли в регіоні, 20 вересня 2024 року. Cуспільне.

Яка якість повітря у Києві?

На сьогодні зафіксовано погіршення якості повітря за кількома показниками: діоксидом, пилом, продуктами горіння, які вказують на джерело забруднення атмосферного повітря -- горіння торф'яників, лісів у Вишгородському районі. Це типова ситуація для Києва з 2015 року. Реєструється пікове зростання продуктів горіння в повітрі в Києві через горіння торф'яників. Так було 3 вересня 2015 року, коли закривали в місті школи та садочки.

Групи, які залишаються під найбільшим ризиком, включають дітей, вагітних жінок, людей похилого віку та осіб із хронічними захворюваннями легень. Рекомендується залишатися вдома, особливо в години підвищеної спеки, та уникати виходу на вулицю.

Коли покращиться якість повітря?

В кінці вересня на початку жовтня вже буде зниження навантаження на атмосферне повітря. Але вже сьогодні через зміну атмосферного тиску та появу вітру повітря буде змінено ввечері. Заміри проводяться службами КМДА -- екологічною службою та підрозділом МОЗ. В лісах, парках Києва погіршення повітря не перевищує показники, адже це системна територія, де немає доступу основного джерела забруднення, як автомобільного транспорту.

Чи є це явищем системного характеру?

Системне явище з 2015 року. Торфяники горять постійно. Максимальне їхнє горіння -- кінець літа-початок осені. Це вже прогнозована ситуація і до неї треба готуватися. Київська область багата на торф'яники, тому треба ухвалювати рішення на державному рівні одразу щодо тушіння торф'яників.

Related posts